Minden a gyermekegészségről és gyermeknevelésről

Doktor Zsivágó - Gyermekegészség

Az újszülött és csecsemő hason aludjon!

2017. augusztus 30. - Kisbérci Ágoston

1100_baby_cribs_are_best_left_bare.jpg

Örök téma a szülők körében, hogy az újszülött és csecsemő gyermeküket hasra, hátra vagy oldalra fektetve tegyék-e le alváskor. A választ gyorsan meg is adjuk: hacsak semmilyen veleszületett rendellenessége nincsen a gyermeknek, akkor kizárólag hasra szabad fektetni a gyermeket - légzésfigyelő használata mellett.

A kezdeti problémát az okozhatja, hogy a legtöbb kórházban az újszülöttet oldalra fektetik, de ennek kizárólag egy oka van: a legtöbb kórházban nincsen légzésfigyelő és természetesen minden szakember egyértelműen a hasra fektetést javasolja.

Milyen ellenvélemények szoktak lenni a hasrafektetés kapcsán:

1. Én nem tudok hason feküdni, ezért biztos a gyermekemnek is kényelmetlen hason elaludni. Egy túrót! A felnőttkori szokásokat ne tessenek egy újszülöttre kivetíteni. A reklámokban háton fekvő gyermekeket pedig tessenek elfelejteni! Felnőttként nem túl kényelmes a pelenka, akkor a gyerekre se adjunk?

2. A gyermek nem kap levegőt, ha hason fekszik. Ha egyébként a józan ész szabályait betartva nem pakolunk mindeféle hülyeséget a gyerek kiságyába, amitől egyébként bármely felnőtt is meg tudna fulladni és beüzemeljük a néhány ezer forintért megvehető egyszerű, csipogással jelző légzésfigyelőt, akkor a gyermek nem fog megfulladni. Egyébként is: a nyálát könnyebben félrenyelni, ha háton fekszik...

Miért kell az újszülöttet és csecsemőt hasra téve fektetni:

1. A hasra fektetett gyermeknek erősödik a tüdeje és a mellkasi izomzata, hiszen a gyermeknek dolgoznia kell azért, hogy lélegezzen, ettől pedig erősödik az izomzata és a tüdeje.

2. A hasra fektetett gyermeknek - azáltal, hogy emelgeti és forgatja a fejét, erősödik a nyaki- és hátizomzata. Ez az izommunka hihetetlenül fontos ahhoz, hogy a gyermek hátizomzata, a gerince olyan mértékben megerősödjön, hogy képes legyen később kitámasztani magát, megfordulni, kúszni, mászni és felülni. Számtalan esetben lehet látni olyan 7-8 hónapos csecsemőket, akiket ha letesznek a földre bármilyen pozícióba, akkor csak fekszenek mint egy darab massza - magatehetetlenek és képtelenek mozogni. Hogy fog így később futni, ugrálni és fára mászni?

3. A hasra fektetett gyermek csipőizülete és a csípőhöz kapcsolódó izomzata a hason fekvésnek (jellegzetes béka pozíció vagy a felhúzott térd és a popó a magasba póz) köszönhetően fog kialakulni. Ha a gyermek kihagyja a hasonfekvést, a csípőizület nem fog helyesen rögzülni és ebből komoly egészségügyi problémák alakulhatnak ki.

4. A hasra fektetett gyermek koponyaformája szép lesz, mivel folyamatosan forgatja a fejét fekvés közben és a koponya egyik pontja sem fog túlzott terhelést kapni. Az állandóan hátra fektetett gyermek haja egyrészt kikopik a tarkónál (ezért sem lehet pl. védőnő elől eltitkolni, hogyan fektetjük a gyermeket), másrészt a koponya nagyon sokszor érzékelhetően deformálódik, lapított lesz pl. egyik oldalról vagy hátulról.

Egyébként, mikor már képes lesz önállóan forgolódni és hátról hasra, hasról hátra megfordulni, akkor a gyermek úgyis olyan pózban fog aludni, ahogy neki tetszik. De ehhez az kell, hogy életének első pár hónapjában kizárólag hasra fektessük!

Összefoglalva: az újszülött és csecsemő gyermekünket csak hasra fektessük!

A bejegyzés trackback címe:

https://doktorzsivago.blog.hu/api/trackback/id/tr4012790044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Altona06 2017.08.31. 14:59:33

Az ellenérveknél egy nagyon fontos dolgot meg kellett volna említeni. A hason altatás jelentős rizikófaktornak számít a hirtelen csecsemőhalálozás tekintetében. Németországban hivatalosan egyértelműen a háton altatást javasolják, és azóta drasztikusan csökkent a hirtelen csecsemőhalálozások száma. A hason fekvés említett előnyeit persze nem lehet kétségbe vonni. Itt Németországban ezért az ébren lévő babánál javasolják a gyakori hasrafektetést. A kizárólagos háton fektetés koponya deformalitást okozhat, főleg koraszülötteknél, és főleg ha a baba hajlamos csak egy irányba fordítani a fejét. Nem tudom Magyarországon mi a hivatalos ajánlás, egyáltalán van-e?

brownie1158 2017.08.31. 15:01:44

Harminc évvel ezelőtt ez így volt, ma az összes unokám csakis a hátán fekve alszik... most akkor mi is a helyzet???

ehjeaserehje 2017.08.31. 19:26:59

A nemzetközi ajánlások egyértelműen a háton alvást javasolják a hirtelene csecsemőhalál elkerülése végett. DE, a gyerekek jórészt messze jobban alszanak haosn, mint háton. A megoldás tehát: légzésfigyelő, nulla egyéb bizbaz az ágyban, megfelelő matrac ÉS egy csecsemő újraélesztési tanfolyam. Szerintem. Iker fiaim hason aludtak nagyrészt, mert azt jobban szerették.

heffi.g 2017.09.01. 17:52:40

Ezt a cikket nem szabadott volna publikálni. Felületes és félrevezető, döbbenetes, hogy bármi megjelenhet mindenféle kontroll nélkül!
süti beállítások módosítása