Minden a gyermekegészségről és gyermeknevelésről

Doktor Zsivágó - Gyermekegészség

A fogzás rejtelmei - Mit ne csináljunk soha?

2017. szeptember 02. - Kisbérci Ágoston

baby_bekommt_z_hne_630.jpg

A csecsemők fogzása nemcsak a gyermekeket, hanem gyakran a szüleiket is megviseli, mégpedig abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy a legtöbb csecsemő ebben az időszakban rosszabb alvó lesz, éjszakánként fel-felsír, felriad, van, hogy nehezen lehet visszaaltatni - ez pedig a gyermekhez felkelő és őt megnyugtatni próbáló szülőt is (ez gyakran az anya) teljesen ki tudja készíteni. A fogzás egy természetes folyamat és hacsak nincsen veleszületett, vagy vele párhuzamosan megjelenő egészségügyi probléma, akkor úgy kell tekinteni erre az időszakra, mint a szükséges rosszra. De mégis, vannak-e olyan módszerek, amivel elősegíthetjük gyermekünk fogzását?

Nézzük meg azokat a módszereket, amelyekkel enyhíthetünk gyermekünk fogzási fájdalmain.

1. Borostyán nyaklánc. Nos, ez az a módszer, amit azonnal felejtsen el minden szülő még akkor is, ha elég sok fórumon dícsérik az egyébként nem létező "hatásosságát". A legrosszabb, amit ebben az időszakban egy szülő tehet a gyerekéért az az, hogy borostyán nyakláncot ad rá és belemagyarázza, hogy az márpedig milyen hatásos (és közben egyébként meg szenved a gyereke...). Nem is értem, hogy miért pont a borostyán? Borostyán nyakláncot tilos ráadni a csecsemőre, ugyanis:

- bizonyíthatóan nincsen semmi hatása a fogzási fájdalmak enyhítésére,

- fulladásveszélyt okoz a nyakra való tekeredés által,

- fulladásveszélyt okoz az elszakadó nyaklánc köveinek lenyelése révén és

- érdemesebb inkább valóban hasznos dolgokra költeni a család pénzét, milyen ilyen butaságokra.

2. Homeopátiás szerek. Legtöbben ismerjük az Osanitot, de a tapasztalatok szerint (eltekintve most attól a dilemmától, hogy a homeopátia hatásossága miben rejlik) az igazán erős fogzási fájdalmak esetében kevésbé hatásos. Tömhetjük a gyerekbe a kis fehér golyókat, de vélhetően nem fog sokat segíteni.

3. Kifejezetten hatásos a csecsemőkori fogzási fájdalmak enyhítésére a lidokaint tartalmazó Dentinox gél, ami tényleg képes pár perc alatt enyhülést hozni gyermekünknek. Persze a hatást ebben az esetben maga a lidokain (és még egy másik hatóanyag) biztosítja és felmerül a kérdés, hogy vajon mennyire jó dolog gyermekünket ilyen korán fájdalomcsillapítóval kezelni, de ha betartjuk a felhasználási előírásban szereplő utasításokat, kárt nem fogunk okozni. Egy biztos: a Dentinox hatásos, hűsít és enyhíti a fájdalmat.

4. A rágójátékok (műanyag jellemzően) segítik a gyermeket a fogzásban, ugyanis egyrészt a folyamatos rágás segíti a fogak kibújását, másrészt enyhítik a gyermek ínyére mehezedő nyomást. A rágójátékoknál arra kell figyelni, hogy lehetőleg kifejezetten gyermekek számára készüljenek (a műanyag öngyújtó pl. nem annyira ideális megoldás...), másrészt tartsuk őket viszonylag tisztán.

Összefoglalva: a gyermekek fogzási időszakát gyermeknek és szülőnek is túl kell tudnia élnie és érdemes olyan módszert alkalmazni, ami tényleg segíti a fájdalmak elviselését.

Kérdés: nektek milyen módszer segített a fogzási fájdalmak enyhítésében?

A bejegyzés trackback címe:

https://doktorzsivago.blog.hu/api/trackback/id/tr3712798056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csipyke 2017.09.04. 13:00:12

Semmi. Mert nem volt rájuk szükség. Még csak nem is folyt a nyáluk jobban. Rágókánk volt, az minden babának van, és ennyi.

kmera 2017.09.04. 23:06:12

Nálunk volt sírás-rívás bőven, és a Dentinox volt az egyetlen, aminek értelme volt, homeopátiás hülyeségekre meg nem kültönk. A rágókákkal nem foglalkozott, még játék címén sem. Irigylem, akik nem találkoznak ezzel a kérdéssel, nálunk ment a nyálfolyás, ami utána a pelenkában is frankón megmutatkozott az ecetes szagával (grrgbbrr...), stb., és volt olyan durva rész, pl. az őrlő fogak áttörésekor, hogy a karomban kellett ringatni kb. 2-3 órán (!) keresztül, mire szépen álomba sírdogálta magát :-(((((((
süti beállítások módosítása