Minden a gyermekegészségről és gyermeknevelésről

Doktor Zsivágó - Gyermekegészség

Így neveld dagadtá a gyerekedet!

2018. március 09. - Kisbérci Ágoston

kover_gyerek.jpg

Igen, a magyar gyerekek is egyre inkább elhíznak, nemcsak a nyugati országokban akut a probléma. Az elhízásnak van egy rakás káros egészségügyi következménye, de a gyerekkori elhízás különösen veszélyes. Ahogy egy ismerős gyermekorvos szokta volt mondani: az a gyerek, aki már csecsemőkorában is dagadt, annak csaknem 100 százalék az esélye arra, hogy kamaszként és felnőttként is dagadt lesz, hiszen a zsírszöveteinek az eloszlása már csecsemőkorban kialakul. No persze az elhízás elleni küzdelmet a számos egyéb tényező mellett a kvázi társadalmi tabuként történő emlegetése is nehezíti, mint például a "milyen aranyos kerek ez a gyerek", a "jaj, egy picit most többet evett" ésatöbbi. Nem, ki kell mondani, hogyha a gyerek dagadt és már egészen pici korban oda kell figyelni a gyermek táplálkozására és mozgására.

Nézzük meg, hogy mitől lesz dagadt a gyereked:

1. Etesd túl a kiegészítő táppal (anyatejtől nem lehet elhízni, illetve az anyatejes "elhízás" ténylegesen nem probléma!). Ha már nincs anyatej és még hozzá kell pótolni táppal, akkor tessék betartani az adagolási előírásokat, nem szabad a gyermekedet túletetni vagy túl gyakran megtömni a táppal, ugyanis a táptól el tud hízni az a gyermek.

2. Etesd agyon minden mással.

Ha a gyermeked már egyéb szilárd táplálékot is fogyaszt, akkor figyelj oda rá, hogy ha már te dagadt vagy, legalább a gyerekedet ne neveld dagadtnak, azaz olyan ételt adj neki, ami változatos, tápanyagokban gazdag és kiegyensúlyzott táplálkozást biztosít. Adj zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, csirkemellet. Ne adj neki erősen zsíros ételt (szalonna, kolbász, tepertő) és ismételten ne próbáld túletetni: nem kell annak a gyereknek 2 óránként ennie.

3. Adj nassolnivalót a gyermekednek.

Csudi jó érzés látni az 1-2 éves, még babakocsis kisgyermekeket csipszeszacskóval, kólával, csokis keksszel, nyalókával, gumicukorral ésatöbbi szeméttel látni. Ezt nem is értjük, hogy hogyan jut eszébe egy szülőnek, hogy a másfél éves gyermekének mogyorós csipszet adjon (a mogyoró még extrán jó, mivel erősen allergén)? Ha két étkezés között éhes a gyermeked, adj neki almát, körtét, uborkát vagy bármi gyümölcsőt vagy zöldséget és soha édességet!!!

4. Nehogy mozogjon a gyermeked!

Miért kell egy 4 éves gyereket babakocsival vinni, ha egyébként egészséges? Egy 2 éves is tud már sétálni, babakocsira már ritkán van szüksége, a legtöbbször szülői lustaság az oka, hogy kényelmesebb babakocsival vinni, minthogy sétáljon a gyermek. Hagyd sétálni és futkározni a gyermeked, hogy megerősödjön és égesse a kalóriát.

Egy szó mint száz: adj normális kaját a gyermekednek és mozogjon sokat!

A bejegyzés trackback címe:

https://doktorzsivago.blog.hu/api/trackback/id/tr2513726854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2018.03.11. 08:36:24

Kár, hogy a dokiknak az elmúlt 50 évben csak a pofája nőtt, a tudása viszont továbbra is a béka segge alatt található. Ez idő alatt eljutottunk a szoba méretű számítógépektől az okostelefonokig, az önvezető autókig, miközben az orvos "tudomány" szart sem tud kezdeni még az influenzával sem, nem hogy Pl. a rákkal, cukorbajjal, és általában bármi olyannal ami túlmutat a sebészkésen, amiben már az egyiptomiak is elég jók voltak. Viszont abban nagyon jók, hogy hogyan kellene élni. Igaz, ebben a Schobert Norbi is nagyon jó.

Szaldo 2018.03.11. 13:48:44

A cikk írójának "gratulálok"!
Mivel nem érthető a cinizmus írásban... kifejtem...
Ha vakaki cikket ír:
1. Ilyen stílust megengedni magánanak... felháborító és nyomdafestéket nem tűrő...
2. Tanuljon meg helyes írni a cikkíró...
3. Ha alapvető inteligenciával nem bír akkor ne ossza az észt másoknak!

Dikusz 2018.03.11. 18:00:02

@Szaldo: Tisztelettel kérdezném: mi a gond ezzel az írással?
Az ön írásában is van helyesírási hiba.

Szaldo 2018.03.11. 19:58:47

Tisztelt @Dikusz!

A gond az írással amit leìrtam.
Sorolom, ha nem megy az értelmezés:
sílus, helyesírás, helytelen információ...

Köszönöm a helyesírásomra való "kedves" figyelmeztetést... de én nem is írok cikket... de egy cikk írójának erre oda kellene figyelni!

Első mohikán 2018.03.12. 02:06:06

@Dikusz: Szerintem érintett a lelkem, azért sértődött meg. Vagy ő dagadt, vagy a gyereke, vagy mindkettő. :-)

helixpomatia 2018.03.12. 07:16:54

@Szaldo: És ennél még konkrétabban?

Szaldo 2018.03.12. 07:42:58

@Első mohikán:
Nem nem találta!
Sem én sem a gyermekem nem dagadt!
Ellenben ilyen "emberrel" mint te nem érdemes kommunikálni, aki csak személyeskedni tud...
A feszültsegedet, meg máson vezesd le (mondjuk a párodon)... bár kétlem, hogy lenne ilyen "szép" semélyiségéggel.

Szaldo 2018.03.12. 07:53:22

@helixpomatia:
Az ismerős gyerekorvos rész...
Nagyon nem helyes információ! 100%-ig biztos csaknem, hogy el lesz hízva kapaszként?
Ha pl anyatejes táplálást kap egy gyermek?
Mindenkit akit igény szerint szoptatnak és jó húsban van mondjuk 6 hósan, akkor az kövér lesz?
Hajaj van ott baj... Utána kéne ennek olvasni... nagyon nagyon nagy butaság!
Második a tápszerrel pótolni hogyan lehet pontos mennyiséget?
Jelentem SEHOGY! Az anyamellben lévő tejmennyiséget nem tudod lemérni, (az nem egy cumisüveg) hogyan tudod pontosan meghatározni mennyi pótlás szükséges (sehogy csak igény szerint tudod adagolni vagy legalábbis tapasztalati szinten tudod adni... de egy szoptatási tanácsadó szívesen segít ha érdekel)
A többi részével nagyjából egyet értek... bár ott is lehetett volna normális és nem sértő hangnemben írni.
Úgyhogy csak a cikk fele sületlenség... meg a háromnegyede pocskondiázás.
"Gratulálok"

Dikusz 2018.03.12. 10:07:33

@Szaldo: Egyet szeretnék tisztázni: nem szoktam kötözködni, normális hangnemben szeretek véleményt cserélni. Egyenlőre -nagy általánosságban- meg értelmezni is tudom a cikkeket, annak ellenére, hogy nem vagyok fiatal, és bónuszként igen túlsúlyos is vagyok.

Akkor a leírt pontokra kérdeznék rá:
"1. Ilyen stílust megengedni magánanak... felháborító és nyomdafestéket nem tűrő..."
véleményem szerint a nyomdafestéket nem tűrőtől igen messze van a cikk. Nem használ csúnya
szavakat, azt mondanám, ironikus hangvételű a cikk.

"2. Tanuljon meg helyes írni a cikkíró..." - változatlanul nem látok helyesírási hibát a cikkben.

"3. Ha alapvető inteligenciával nem bír akkor ne ossza az észt másoknak! " - be kell vallanom, ezt
tényleg nem értem, hogy jön ide az alapvető intelligencia, hol ad helytelen információt?

A "kedves" figyelmeztetésre (minden rossz szándék nélkül írtam) meg azt válaszolom: nem kritizálom más helyesírását akkor, ha én magam is vétek helyesírási hibákat.

Dikusz 2018.03.12. 10:15:42

@Első mohikán: Tényleg nem értem a neheztelését, semmi baj ezzel a cikkel szerintem. Se nem lekezelő, "nyomdafestéket nem tűrő", nem látok benne helyesírási hibát, és ironizál, nem sértő módon. Túlsúlyosként (egyáltalán nem vagyok büszke rá) sem találtam sértőnek a cikket.

Szaldo 2018.03.12. 10:25:26

@Dikusz:
Szerintem a sorozatos dagattozás az se nem normális hangvételű se nem nyomdafestéket tűrő...
Mert a dagadt szó csúnya... ezért ez nem tűr nyomdafestéket. Főleg nem egy olyan cikkben ahol kisgyermekek, babák táplálkozását taglalja a cikkíró!
A helyesírásra viszatatérve, egy cikket íronak erre oda kell figyelnie. Míg egy hozzászólást septében összedobott embernek esetleg nem... (ez az írói inteligencia részhez szorosan hozzákapcsolódik).
A helytelen információkat és sületlenségeket pedig már kifejtettem...

Szaldo 2018.03.12. 10:30:39

@Dikusz:
Jaj majd ki felejtettem, csak hogy a helyesírásra is hozzak példát...
Helyesen és a többi nem ésatöbbi

zoll78 2018.03.12. 14:14:28

Nekem tetszik az írás , igaza van. Azt se tudják az emberek hogy mit esznek és milyen következménye lesz a későbbiekben. Aki meg dagadt az dagadt és nem ducikra.

alfuture 2018.03.12. 14:45:57

Így van, ezen nincs kertelni. A felelőtlen szülők hibája a dagadt gyerek. Minden szarral tömik már szerencsétlen gyerekeket kiskoruktól. Csokival, édességekkel, szemét zsíros kajákkal csak, mert hungarikum a zsíros moslék. A legtöbb gyerek többször eszik 1 héten édességet vagy zsíros szar ételeket mint gyümölcsöt, zöldséget stb. Aztán a szülő tárja karjait, ha idősebb kormában a gyerek elhízott és otthon ül.

Dikusz 2018.03.12. 20:16:17

@Szaldo: Igaza van, egy cikkírónak oda kell figyelni a helyesírásra. Az ésatöbbi valóban nincs helyesen írva, de megoldható lett volna rövidítve: "stb". Olvasva a neten hírportálokat, a többi cikkíróhoz képest ez a posztban ezt az egy hibát lehet felfedezni.
Még egyet írnék: ha én valakinek a helyesírását kifogásolnám, akkor különösen ügyelnék arra, hogy legalább abban az egy hozzászólásomban ne legyen hiba.

Az egész cikk ironikus stílusú. Ebbe belefér az, hogy a cikkíró (aki maga is hibáztatja a gyereket túletető, édességgel tömő szülőket) többször is leírja a dagadt szót. Írtam már, magam is az vagyok, de nem sértődtem meg, hogy a cikkíró így írta. A képen látható kisfiúra -ha jól emlékszem ötéves lehet- mégsem írhatja senki azt, hogy duci.
süti beállítások módosítása